Kérdése van? Hívjon minket! +36-75/411-530

Blog

HOGYAN VILÁGÍTSUNK: KONYHA

2024.02.01 15:42
HOGYAN VILÁGÍTSUNK: KONYHA

HOGYAN VILÁGÍTSUK: KONYHA

Fontos megérteni, hogy egy megfelelő konyhának rétegzett világítási tervvel kell rendelkeznie. Mert ebben a térben számos különböző feladat zajlik, mint például ételkészítés, családi élet, étkezés, társalgás, stb. Minden zónát egyedileg kell figyelembe venni annak érdekében, hogy megfelelően legyen megvilágítva az egész konyha.

Az általános világítás azt az “utat” kell hogy megvilágítsa ahol általában mozog valaki a konyhában. Ennek a fényforrásnak nem szükséges a legnagyobb intenzitás, csak pont annyi, hogy biztonságosan mozogjunk a térben. Sokszor látunk konyhaterveket, amelyek csak általános süllyesztett lámpákkal világítják meg a konyhát, ezzel egy szintbe helyezve a konyha összes világítását, és ez így helytelen.

Az általános világításhoz széles sugarú fényforrást kell használni, mert az függőlegesen is terülő fény, így a szekrények nem lesznek árnyékolva. Az általános dekoratív fényforrás helye nagyon fontos, mert ha túl közel helyezzük el a szekrényekhez, fény foltokat hagy a felületeken. Fontosnak tartom megemlíteni még, hogy a süllyesztett fényforrás nem lehet a középpont, de ott kell lennie. A középpontban lehet egy vagy több dekoratív darab ami stílust és extra fényt ad a szobának, de nem marad egyedül az általános világítás szerepének betöltésében. Így egységes megvilágítást tudunk elérni az egész konyhában sötét foltok vagy kiégett felületek nélkül. Persze a természetes fény mindig a legjobb általános fényforrás, érdemes számolni vele ha kivitelezhető!

A “Task” vagy magyarosan munka felület megvilágítás olyan területeket világít meg ahol az előkészületek vagy eltakarítások zajlanak, ahol fontos, hogy a konyhapulton, mosogatóban vagy konyhaszigeten vagy asztalnál mindent megfelelően lássunk. Ezeken a területeken érdemes a nagyobb fényerő kialakítása, és egy direkt fényforrás használata. Ha csak a Task világítás süllyesztett lámpái vannak felkapcsolva jól láthatjuk az egyenletes megvilágítást, a kívánt munka felületeken nincsenek árnyékok. A Task világítást az étkező asztal feletti dekoratív világítással érdemes összehangolni.

A helyes világítástervezés harmadik szakasza a hangulat világítás. Ebbe a kategóriába soroljuk a dekoratív és hangulati célt szolgáló fényforrásokat, ide tartozik a szekrények belső megvilágítása is. Ismét kiemelkedően fontos, hogy egyenletes módon terjedjen a fény mindenhova. Hogyan lehet ezt elérni? Egy folyamatos, megszakítás nélküli fényforrás használatával. Hiba olyan spotok használata amik csak a polcot kívülről világítják meg nem a tartalmát, és a szekrény alatti helytelen spot világítás fényfoltokat eredményezhet, nem egyenletesen világított csempefalat (vagy plafont ha valaki azt preferálja hangulat világításra). A szekrény belsejét egy LED szalag megfelelő elhelyezésével tudjuk kivilágítani. A szekrényt függőlegesen világítva minden polcot ugyanannyi fény világítson meg, így egyenletes lesz. A szekrény alatti világítás kombinálása a Task világítással remek ötlet lehet egy csempefal vagy falra futó kő lap kiemeléséhez, és további világításként szolgál a munkalapon történő folyamtokhoz. Itt is kulcs az egyenletes terjedésű fény, amely vízszintesen fut végig a szekrény alsó részén. Javasoljuk, hogy a LED csík a faltól legtávolabbi a falat világító ponton legyen elhelyezve a fény egyenletes terjedése érdekében.

 

Amikor a világításról van szó, érdemes egy szakembert felbérelni, aki kialakít egy jó világítási tervet, egy világítási terv tartalmazza a kliens által választott lámpákat, hogy abból mennyi-és hova kell majd attól függően milyen fényforrásokról van szó. A Horányinál DIALux programban készült világítási tervet is készíttethetsz! Kérj ajánlatot még ma!

Keress bennünket bizalommal telefonon vagy e-mailen egy ingyenes konzultációra! Elérhetőségeink:

Szeged: 30/2880251 szeged@lampacenter.hu
Paks: 30/6708527 info@lampacenter.hu
Budapest: 30/7408541 budapest@lampacenter.hu